طراحی داخلی

 

جلوه‌هایی بزرگ در فضاهایی كوچك

نگاهی به رستوران Xing در نیویورك

 

Big Effects in Small Spaces

Xing in New York City

 

سيما هاشمینيا

 

طراحی داخلی و چیدمان فضایی فضاهای عمومی چون رستوران‌ها، كافه‌ها، فروشگاه‌ها و ...، به دلیل ماهیت كاركردی خود كه همواره شاهد حضور مراجعان زیادی هستند، دارای پیچیدگی‌های فراوانی است، چرا كه آرایش و كیفیت فضایی تأثیر مستقیمی بر واكنش افراد و در نتیجه میزان رغبت آنان به حضور در فضا می‌گذارد. گروه معماری  LTL (Architects Lewis.Tsurumaki.Lewis)، ضمن توجه به این موارد، با استفاده از خلاقیت‌های طراحی خویش، كیفیت‌های فضایی ایده‌آلی را در طرح‌های خود به ویژه در فضاهای عمومی كوچك به نمایش گذاشته است. رستوران چینی Xing (این واژه در زبان چینی به معنی ستاره می‌باشد) در نیویورك، یكی از پروژه‌های اخیر این گروه است كه تنها با تغییراتی كوچك و استفاده از رنگ و مصالح ساده، فضای یك مغازه ساده اغذیه‌فروشی را به فضایی متنوع و جذاب برای یك رستوران چینی تبدیل كرده است. این رستوران كه در تابسنان 2005 افتتاح و بازگشایی شد، جایزه معماری انجمن معماران آمریكا (AIA) را برای گروه معماری LTL به ارمغان آورد و جزو برندگان سال 2005 طراحی داخلی AIA قرار گرفت. David Lewis یكی از طراحان پروژه می‌گوید: "عمده‌ترین رویكرد ما در طراحی رستوران، اهمیت‌دادن و برجسته‌كردن ماهیت و خصوصیت بی‌نظیر و منحصربفرد هر فضا با استفاده از ویژگی‌های كیفی آن فضا در طرح بود."

 

 

رستوران Xing در زمینی مسطح و كشیده به مساحت 2000 فوت مربع قرار گرفته است. این كشیدگی طولی زمین، ضمن ایجاد ویژگی‌های منحصر به‌فردی در طرح، نیازمند یك سازمان فضایی خطی است كه از قسمت ورودی تا انتهای رستوران ادامه می‌یابد. در طرح LTL، فضای رستوران از چهار بخش مجزای متصل به هم تشكیل شده كه در امتداد هم شكل گرفته‌اند و با استفاده از بافت‌ها و به كارگیری مصالح مخصوص و متنوعی از یكدیگر تفكیك شده‌اند. مراجعه‌كنندگان از میان فضای عمومی كه با سطوح سختی همانند چوب و سنگ پوشیده شده است، به فضای خصوصی كه با مصالح نرمتر همچون پارچه، مبلمان شده است، هدایت می‌شوند و در نهایت به فضایی دنج‌تر در انتهای راهرو و مسیر رستوران می‌رسند.  

 

 

بعد از در ورودی رستوران، فضای نوشیدنی‌ها و Fast Food قرار گرفته و در ادامه این فضا، فضایی با چیدمانی از میز و صندلی، در دو بخش به صورت غرفه‌هایی (اتاقك) با روكش چوب بامبو و میزهایی در امتداد و كنار هم، آرایش یافته است. با عبور از زیر سقف سبز رنگ و نورانی بار در قسمت ورودی، به صورتی هدایت‌كننده، وارد بخش انتهایی رستوران می‌شویم كه به صورت فضایی دنج با مبلمانی ویژه طراحی شده و اغلب برای صرف شام می‌باشد. بخش دیگر شامل فضاهای روشویی و سرویس‌های بهداشتی است كه در میان دو فضای ابتدایی و انتهایی قرار گرفته‌اند.

 

 

در كل، فضای رستوران، فضایی مدرن، روشن، درخشان و پر از كنتراست بافت‌ها و جزئیاتی خیرهكننده و چشم‌نواز است. حتی نمای بیرونی و تابلو آن كه واژه Xing روی آن نوشته شده و برخلاف معمول در ارتفاعی پایین‌تر قرار گرفته، جلوه خاصی به رستوران و فضای آن بخشیده است و سطوح قابل لمسی همانند چوب، سنگ و پارچه‌هایی از جنس مخمل قرمز با فرم‌های رنگارنگ اكریلیكی، كل فضای رستوران را تسخیر كرده‌اند.

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

منبع: چارديواری    

 



موضوعات: