معرفی پروژه

 

خانه­ای شهری بیابانی

Urban Desert House

Phoenix

Marlene Imirzian and Associates Architects

سیما هاشمی­نیا

 

این پروژه که با توصیف "اتاقکی مدرن آرمیده بر تپه­های آریزونا"، از سوی Architectural Record به عنوان House of Month در اکتبر 2004 برگزیده شده، توسط Marlene Imirzian and Associates Architects برای خود معمار یعنی خانم Marlene Imirzian طراحی گردیده است. ترکیب یک خانه مدرن شهری با شرایط منطقه بیابانی، هدفی بود که معمار در طراحی این خانه آن را دنبال می­کرد. خانم Marlene Imirzian در توضیح طرح چنین می­گوید: "من می­خواستم این خانه شرایطی را فراهم کند که نسبت به خانه­های کنار خیابان مزیت­های بیشتری داشته باشد و نشان می­دهد که چگونه می­توان آزادانه در محیطی طبیعی ـ مدرن زندگی کرد"

 

 هماهنگی با طبیعت و محیط پیرامون از اولویت­های مدنظر طراح بود، چراکه سایت پروژه در مجاورت منطقه حفاظت شده کوه­های فینیکس قرار داشت. "ما مجبور بودیم که طراحی را روی توپوگرافی طبیعی انجام دهیم. با قراردادن طبقه همکف در پایین­ترین قسمت تپه، احتیاجی به خاک­برداری هم نبود. در حقیقت طرح روی تپه پهن می­شد."

  

یکی از نکات جالب توجه در طراحی این خانه، رعایت دقیق شرایط اقلیمی می­باشد؛ از گزینش بهترین مکان، جهت استقرار تا کوچک­ترین جزئیات، جهت  ایجاد بهترین سایه­اندازی در بدترین شرایط محیطی بیابان. "من می­دانستم که قرار دادن بازشوها در سمت جنوب، بهترین گزینه است و در طرف غربی خانه می­بایست از سایه­­ بیشترین استفاده را نمایم چرا که خورشید در شدیدترین موقعیت تابش قرار می­گیرد."

 

طبقه همکف در جهت شمالی جنوبی طراحی شده است ولی طبقات دوم و سوم چرخشی 90 درجه، کشیدگی شرقی غربی دارند. بازشوهای طبقات بالا به سمت جنوب می­باشند و دید مطلوبی به کوه دارند.

طراحی فضاهایی به عمق یک اتاق، که امکان تهویه عرضی و استفاده مطلوب از نور طبیعی را فراهم می­کند، استراتژی دیگر معمار در طراحی می­باشد. این عامل نه­تنها نوعی معماری پایدار بلکه یک فضای مطلوب و باز (رو به طبیعت) را برای زندگی فراهم نموده است.

 

طبقه همکف خانه شامل یک ورودی سرپوشیده کوچک، اتاق­های مهمان، تراس، رختشوی­خانه و گاراژ است. فضاهای اصلی، نشیمن، آشپزخانه و غذاخوری در طبقه دوم جای گرفته­اند. این طبقه دارای تراس بزرگی که امکان استفاده از فضای باز را فراهم می­کند. Imirzian  می­گوید: "قرارگیری تراس دوم بالای اتاق­های مهمان (طبقه همکف) دید به طبیعت بکر اطراف را ممکن می­سازد." در طبقه سوم اتاق­خواب اصلی، حمام و یک تراس بزرگ قرار دارد که ارتباط اتاق با فضای بیرون را برقرار می­کند.

نوع برخورد معمار با این پروژه به لحاظ مکان­یابی و مصالح به­کارگرفته­شده، نشان از علاقه معمار به طراحی و خلق یک معماری پایدار است. خود معمار در این زمینه می­گوید: "ما از چوب­های سخت کف سالن­های ژیمناستیک مدرسه­های قدیمی محلی استفاده کردیم."

 تدابیر هوشمندانه معمار در تمام مراحل طراحی، از استفاده چوب بازیافت شده در طبقات دوم و سوم گرفته تا بهره­گیری از گرمای خورشید، سرمای طبیعی و تهویه و فیبرهای عایق بازیافت شده، همگی تضمینی بر واحه­ای پایدار در بیابان می­باشد.

 

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

این یادداشت در روزنامه همشهری مورخ سه­شنبه 8 دی­ماه 83 به چاپ رسیده است.



موضوعات: